lördag 15 november 2008

Till mamma

Mor lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen… Jag kan i sanning säga att du varit precis den mamman för mig. Den bästa i hela världen, för just mig. Du har gett mig kärlek & trygghet och lärt mig att stå på mina egna ben även om jag helst, precis som dig, hade velat gömma mig och undvika det som känns svårt.

Att våga, att prova, att säga ifrån är egenskaper som du skänkt till mig, trots att du inte alltid låtit dig själv ta lika stor plats… Tänk så många föräldrar som går den enkla vägen och istället lär sina barn att undvika alla saker som de själva räds. Som hindrar sina barn från att prova sina egna vingar och överför sina egna begränsningar på dem… Men det har du inte gjort.

Du har alltid lyssnat på mig. Alltid kommit med kloka ord. Tänk, mina vänner till och med avundades mig för att jag hade en mamma som jag kunde prata med om precis allt… En mamma, en vän, en trygghet.

Jag känner tacksamhet. Jag vill att du ska veta det. Min största önskan är att jag kan skapa samma relation till mina egna barn som du lyckats skapa till dina. Att jag ska kunna ge dem samma grund att stå på, så att de står stadigt även när det blåser kallt…

Jag önskar också att du & pappa ska få njuta av en lång ledighet tillsammans. Att ni ska få finnas vid varandras sida länge, länge till. Att ni tillsammans ska finna glädjen i varje dag och få njuta av ålderdomen så som vi njuter av ett vällagrat vin.

Det är ju så vi alla måste se på livet. Att det blir rikare och mer smakfullt ju längre tid som går. Det finns givetvis de som inte förstår att uppskatta ett fint vin. Som inte förstår mödan som krävs för att uppnå ett sådant resultat.

Jag hoppas att du har den förmågan mamma.

4 kommentarer:

Fröken Förgätmigej sa...

Hej!

Jag gillar verkligen dina tänkvärda inlägg!!!! Jag har en likadan mamma, som alltid, alltid funnits där för mig och min bror med kärlek, trygghet och visdom. Som själv stått tillbaka till vår förmån. Det är egentligen först nu, när jag själv fått barn, som jag har förstått villken gåva hon har givit. Man är oerhört lyckligt lottad, det är inte alla som har sådana mödrar....

Kram på dig

Mvh L

Peters Projekt sa...

Hej Mamman!

Åh, så´na fina ord till din Mor! Vad fint att du tar dig tid att formulera dig kring dina tankar och känslor nu när hon har möjlighet att ta del av dom. Tyvärr missade ju jag det i stor utsträckning eftersom Mamma gick bort i en tid då jag väl i ärlighetens namn inte tog mig tid att formulera mig kring min tacksamhet för vad hon gjorde för mig och min bror under vår uppväxt.

Ålderdomen kan i allra högsta grad betraktas som ett vällagrat vin - ett vin innehållande essensen av alla års insikter, erfarenheter, tankar etc. som mognar och tillförs ytterligare insikter och livserfarenheter för varje dag, månad och år som passerar.

Jag hoppas också att din mamma (och pappa) har förmågan att njuta av sitt, jag säger "vuxna liv" (istället för ålderdom) och riktigt rulla runt smaken och aromen i gommen.

Det jag för övrigt missade att tacka Mamma för, det var det viktigaste hon gav oss - Självkänsla. Åh, jag blir riktigt rörd när jag tänker på det! Hon var själv en stark kvinna med en påtagbar självsäkerhet och integritet men ändå en kvinna med rädslor och osäkerhet i vissa sammanhang. Trots detta lyckades hon till oss förmedla eller snarare överföra en stark självkänsla och insikten om och vikten av att se sitt eget värde och faktiskt känna sig stark i sin egen person. Utan att för den sakens skull bli alltför självsäker och kaxig utåt.

Jag gläds med dig över dina ord till din Mor och vill på något sätt gratulera dig till att du förmedlar din tacksamhet på ett så vackert sätt!

Ha det så bra Mamman!

Sänder dig en varm kram i höstkylan.

Peter :P

Helena - nyckeln till mitt hjärta sa...

Vad fint du skriver, lyckliga din mamma som har en sådan dotter!
Kramar från Helena som gärna skulle vilja vara en sådan mor och en sådan dotter :)

Trollmor sa...

lyckliga du som har en sån mamma!
jag att jag kan vara sån för mina barn, trots att min mor inte är en sån förebild...